Muffinki pizzowe
Ciasto:
Pół szklanki mleka
Pół kostki drożdży
250g mąki
4 łyżki masła
Jajko
Szczypta soli
Oregano pól łyżeczki
Bazylia pół łyżeczki
Dodatki:
Mała cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni
Średniej wielkości pomidor pokroić w ćwiartki usunąć nasiona i pokroić w kostkę
8 małych pieczarek pokrojonych w kostkę
5 plasterków szynki pokrojonych w kostkę
1,5 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
W większej misce rozpuścić drożdże w mleku, dosypać mąkę, sól oraz przyprawy, dodać jajko. Całość zmiksować na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 35 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Formę do muffinek wysmarować tłuszczem lub użyć papilotek. Wszystkie dodatki poza serem, którego dodać tylko połowę, dodać do ciasta i zmiksować. Ciasto nałożyć do foremek. Posypać z wierzchu pozostałym serem. Muffinki piec około 30min na złotobrązowy kolor. Pozostawić do ostygnięcia i odparowania w uchylonym piekarniku.
Ojej któż wygłosił taki mądry komentarz? :) Myślę o tym zeby Tobie i Mi zabronić publikowania w dziale Kuchnia chyba że najpierw rozwieziecie próbki do degustacji a nie tylko ludzi szczujecie
OdpowiedzUsuńJuż jedna osoba zabroniła mi publikowania słodkości, ale chyba już niedługo to ominę ;-)
OdpowiedzUsuńOooo książka od przyjaciółek hiihii, fajnie że się przydała, a muffiny wyglądają rewelacyjnie - rzeczywiście jak wielkie grzyby :-)
Goldie nie martw się, w sobotę spijemy Ginger i porobimy konkursy "Prawda-Fałsz", może wtedy dowiemy się coś więcej o wielce tajemniczym towarzyszu wieczorów ;P
Na Ciebie to zawsze można liczyć, ale ciii nic jej nie mówmy bo odpowiedzi sobie przygotuje :)
OdpowiedzUsuńNo ba, pełna konspiracja ;-)
OdpowiedzUsuńhehehe jesteście pokręcone ;P
OdpowiedzUsuńA propos postu Goldie jakie próbki jaka degustacja ja się czasem sama nie załapie na swój wypiek ;)Mi z książki już kilkakrotnie korzystałam, trafiłyście idealnie z prezentem :)