sobota, 20 sierpnia 2011

Kuchnia pełna niespodzianek - Tarta z gruszkami

W tym roku wyjątkowo mamy sporo gruszek, więc wpadłam na pomysł z tartą. Jak już wam wspominałam jest to moje drugie podejście do tego ciasta. Pierwsze wylądowało z formą w śmietniku. W ogromnym skrócie to było ciasto potwór, które nie tylko uciekało z formy ale i z piekarnika :) Za drugim razem poszło znacznie lepiej. Przede wszystkim kupiłam nową formę, ceramiczną odpowiednią do tego typu wypieków.

Tarta z gruszkami :) 
Ciasto:
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- jajko
- szklanka cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olejek waniliowy
Krem:
- pół szklanki śmietany kremówki
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- olejek waniliowy
oraz 4 średnie gruszki obrane i pokrojone w kostkę, dżem morelowy, płatki migdałów

Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać i na stolnicy ugnieść ciasto. Zawinąć je w folie i dać do lodówki na godzinę.
Składniki kremu wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Po godzinę wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nim formę, piec około 20min do momentu, aż uzyska złoty kolor w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy, aż kruchy spód trochę ostygnie, a następnie smarujemy go dżemem morelowym, układamy gruszki i posypujemy płatkami migdałów. Na całość delikatnie wylewamy krem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, do momentu, aż krem się zetnie, a płatki migdałów zabrązowią się. Podawać schłodzone.







1 komentarz:

  1. Ciasto potwór hyhyhyhyhy gratuluje udanej w końcu tarty, a mój tato nie zasadził żadnego drzewa ;-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)