Sernik to taki rodzaj ciasta w moim domu na, który ‘rzucamy’ się bez opamiętania. Tak, tak rzucamy ja również w sumie powinnam dodać sernik do moich słabości :) Jeszcze gorący dopiero wyjęty z piekarnika, a my już trzymamy widelczyki w rękach. Co tu ukrywać straszne z nas łasuchy :)
Piekłam już wiele ciast, ale nigdy nie było okazji by spróbować zrobić sernik. Znalazłam przepis bez tłuszczu i postanowiłam spróbować. Poniżej zamieszczam przepis i parę zdjęć sernika z krówką :)
Sernik z krówką
1kg mielonego twarogu ( ja miałam świeżutki twaróg w kostkach, udało mi się dwukrotnie zmielić )
4 jajka
Szklanka cukru
Kilka kropli olejku waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
Opakowanie budyniu waniliowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Puszka masy krówkowej
Przygotowanie
Cztery jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Szklankę cukru utrzyj na jednolita masę z żółtkami, cukrem waniliowym i olejkiem.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodaj do masy żółtkowej twaróg oraz budyń i proszek do pieczenia
Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek
Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj
Masę przełóż do wyłożonej papierem formy
Piekarnik nagrzej do 170 stopni
Piecz godzinę
Po ostygnięciu rozsmaruj na wierzchu masę krówkową
Jejku szkoda że to wpis z piatku to już na pewno się na nic nie załapię :(
OdpowiedzUsuńnio przykro mi już nie ma ale i tak jestem pod wrażeniem bo uchował się całe 3 dni :)
OdpowiedzUsuńPyszności.. ;)
OdpowiedzUsuń