wtorek, 2 sierpnia 2011

Kuchnia pełna niespodzianek - Ciasto francuskie

Od jakiegoś czasu eksperymentuję z ciastem francuskim, smakowo miałam tylko jedna wpadkę. Ciasto francuskie, które kupuje firmy henglein jest dość słonawe, wiec gdy dodałam twarożek z rodzynkami na słodko, nie smakowało to zbyt dobrze. Ale wszelkie inne próby tzn. jakieś owocki, warzywka, parówki, szynka z żółtym serem wychodzą pysznie w połączeniu z ciastem francuskim. W sobotę nadarzyła się okazja, więc uznałam, że ciasto francuskie będzie w sam raz, tym bardziej, że towarzystwo bardzo mieszane (zagorzali wegetarianie, osoby dla których jedzenie bez mięsa to nie jedzenie oraz osoby, które lubią zjeść lekko ponieważ dbają o sylwetkę) Wybrałam farsz ze szpinakiem i pieczarkami plus szynka dla nie wegetarian. Dla zainteresowanych zdrowym żywieniem szpinak zawiera ogromne ilości karotenoidów oraz związków, które razem z witaminami pomagają zapobiegać nowotworom, wysokiemu stężeniu cholesterolu oraz utracie wzroku. Mnie osobiście szpinak najbardziej kojarzy się z Popeyem :)  

Francuskie paczuszki ze szpinakiem :)     
1 łyżka masła
1 większa czerwona cebula pokrojona w plasterki
250g średnich pieczarek pokrojonych w plastreki
1 opakowanie szpinaku ja najczęściej kupuje rozdrobniony szpinak hortexu 
1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany 18%
1 opakowanie ciasta francuskiego polecam firmy henglein jest już rozwałkowane
1 jajko roztrzepane
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie szynka zazwyczaj dodaję maksymalnie do 10 plasterków szynki wieprzowej, wcześniej przysmażam ja na patelni

Przygotowanie:
Masło rozpuścić na głębszej patelni, dodać cebulę, smażyć do momentu, aż będzie miękka i złocista.
Dodać pieczarki smażyć około 4 minut, aż pieczarki zmiękną. Dodać szpinak wcześniej rozmrożony tak aby po dodaniu na patelnię nie puścił wody. Farsz nie może być za rzadki inaczej ciężko będzie go zawinąć w ciasto. Dodać gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku. Wlać śmietanę całość starannie wymieszać. Opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę i wcześniej przysmażoną szynkę. Zdjąć patelnię z ognia i zostawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, mi zazwyczaj wychodzi osiem. Ostudzony farsz nałożyć na ciasto i pozawijać paczuszki ( na pół) lub rogaliki ( w trójkąt). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Porozkładać paczuszki, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut, aż wyrosną i nabiorą złotobrązowego koloru.   
Często do paczuszek jako dodatek przygotowuję surówkę z 1/4 główki sałaty lodowej, pół kostki fety, 2 pomidory, wszystko pokrojone w kostkę, pokropione oliwą z oliwek i doprawione dużą ilością bazylii. 


                                                 Przed upieczeniem

                                                Po upieczeniu


                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)