wtorek, 18 października 2011

Kuchnia pełna niespodzianek – Zupa fasolkowa

Ulubiona zupa entropii :) jak tylko znajduje chwile robi cały garnek. Mnie się podobają te wszystkie kolory pływające w misce i zapach. Zupka pożywna i pyszna ;)

Zupa fasolkowa

Składniki: 
1 por
2 ziemniaki
2 marchewki
1  czerwona cebula
2 puszki fasoli ( dowolnie biała, czerwona, pysznie smakuje ciecierzyca)
3 kostki bulionu warzywnego
kolendra w proszku
chilli w proszku

Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Kroimy w kostkę ziemniaki, cebule w piórka, por i marchewkę w talarki.  Kostki bulionu zalewamy 1,5l wrzątku do rozpuszczenia. W garnku w którym będzie nasza zupa, na dwóch łyżkach oleju podsmażamy wszystkie surowe warzywa ( oprócz fasolki). Trwa to około 3 minut, stale mieszamy aby się nie przypiekły. Kiedy lekko zmiękną dodajemy dużą łyżkę kolendry i podsmażamy jeszcze 2,3 minuty. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20minut na niedużym ogniu. Następnie dodajemy fasolkę z puszki ( opłukaną na sitku pod wodą) i szczyptę chilli. Całość jeszcze gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.  

1 komentarz:

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)