W te upalne dni rzadziej krzątam się po kuchni i pichcę. Ale gdy mama przyniosła truskawki nie mogłam nie spróbować zrobić tarty z truskawkami, tym bardziej, że kilka dni temu kupiłam na weltbildzie formę w kształcie truskawy :)
|
Ciasto: 300g mąki, 30g cukru, kostka masła, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka cukru waniliowego |
|
Zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki |
|
|
Krem: 1x budyń waniliowy, pół litra mleka 3,2%, 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżka masła. Z pół litra mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość
torebki budyniowej oraz dwie łyżki cukru brązowego, dobrze mieszamy, tak żeby nie było grudek. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy
rozdrobniony proszek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Ciągle
mieszając, dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. |
|
|
Truskawki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, kiwi obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki |
|
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę, wysmarowaną masłem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor na 190 stopniach. |
|
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż kruchy spód ostygnie, a
następnie przelewamy naszą masę budyniową również schłodzoną na wierzch ciasta i dekorujemy
truskawkami i kiwi :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)