Składniki:
3 podkłady biszkoptowe
słoik dżemu wiśniowego
pół szklanki wiśniówki do nasączenia ciasta
Krem - pół litra mleka, 3/4 kostki masła, niepełna szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem do tortów śmietankowy oraz kostka marcepanu do udekorowania tortu
Przygotowanie:
Do tortownicy wkładamy pierwszy podkład równomiernie nasączamy go wiśniówką.
Następnie równo rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Wkładamy kolejny podkład i nasączamy go wiśniówką tak jak poprzedni.
W między czasie do garnka wlewamy pół litra mleka i dodajemy resztę składników tj. masło, mąka i mąka ziemniaczana, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby krem się nie przypiekł. Zagotowujemy go tak jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy krem trochę ostygnie wylewamy go i równo rozprowadzamy po biszkopcie. Następnie całość przykrywamy trzecim spodem biszkoptowym, który nasączamy. Tak przygotowany tort wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Im dłużej tym lepiej, biszkopty przesiąkną wiśniówką.
Wyjmujemy tort z lodówki. I wykładamy go z formy na paterę lub większy talerz. Przygotowujemy krem do tortów według wskazówek na opakowaniu. Następnie smarujemy cały tort z wierzchu i boki. Na tarce z większymi oczkami ścieramy marcepan i obsypujemy całe ciasto. I gotowe pyszny tort :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)