czwartek, 9 lutego 2012

Kuchnia pełna niespodzianek 9 Luty - Dzień pizzy


Z okazji dzisiejszego dnia pizzy, przepis na pizzerinki. Nie ma nic lepszego od gorącego kawałka pizzy. Pyszne ciasto, wyjątkowy sos, ser i dodatki, dużo dodatków… i za to ją uwielbiam! Poniżej po kolei na zdjęciach jak przygotować pizzerinki.


Ciasto:
600gram mąki
1/3 kostki drożdzy
pół litra ostudzonej wody
płaska łyżeczka soli
czubata łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Stopniowo dodajemy do mąki, Ciasto ugniatamy do momentu, aż przestanie kleić się rąk. Wyrabiamy przynajmniej przez 10 minut. Ugniecione ciasto wkładamy do opruszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy ja na równe części. Na stolnicy wałkujemy i formujemy niewielkie koła. Układamy je na formie wysmarowanej olejem. 




Sos:
cebula
puszka krojonych pomidorów 400g
przecier pomidorowy 270g
oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku według gusty, opcjonalnie słodka papryka
Przygotowanie:
Smażymy na oleju cebulę, do momentu zeszklenia. Dodajemy pomidory oraz przecier. Przyprawiamy i podsmażamy. Po ostygnięciu blenderujemy na jednolitą masę.




Dodatki:
Podstawa to ser, a reszta co kto lubi: szynka, krewetki, ananas, feta, cebula, oliwki, pieczarki i tuńczyk.


Uformowane koła z ciasta, smarujemy sosem, następnie posypujemy serem i układamy dodatki.
Pizzerinki pieczemy w 180 stopniach przez 30minut 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)