Składniki:
1. Ciasto
300g maki
150g margaryny
5 żółtek
70g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
2. Mus
4 jabłka
4 brzoskwinie
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
3. Piana
5 białek
70g cukru
1 kisiel - wiśniowy lub żurawinowy - bez cukru
4. Kruszonka
100g mąki
50g wiórków kokosowych
100g cukru
1 cukier waniliowy
100g margaryny
Wszystkie składniki - mus jabłkowy miałam już gotowy z zeszłego roku :) |
Ze składników na ciasto (po za bułka tartą ) zagniatamy jednolitą kulkę i wsadzamy do lodówki na pół godzin, Następnie zagniatamy składniki na kruszonkę i również chłodzimy je w lodówce. |
Gotowy mus |
Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, a mus grzeje na kuchni, ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier i kisiel.
Po pół godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę, następnie ciasto posypujemy bułką tartą |
Następnie wykładamy lekko schłodzony mus, pianę, a całość posypujemy kruszonką |
Ciasto pieczemy 50-55min w 180 stopniach |
Miałem przyjemność spróbować.. :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńŚwietnie przedstawiony przepis, bardzo czytelnie i jasno. Z pewnością spróbuję! Lubię proste przepisy, łatwo opisane. Ostatnio moim ulubionym jest przepis na babeczki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńRobiłam już te muffinki wielokrotnie, zawsze wszystkim smakują i są bardzo proste do zrobienia, polecam!