niedziela, 11 listopada 2012

Kuchnia pełna niespodzianek Ciasto z jabłkami i brzoskwiniami z kruszonką


Składniki: 
1. Ciasto
300g maki
150g margaryny
5 żółtek
70g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

2. Mus
4 jabłka
4 brzoskwinie
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru

3. Piana
5 białek
70g cukru
1 kisiel - wiśniowy lub żurawinowy - bez cukru

4. Kruszonka 
100g mąki
50g wiórków kokosowych
100g cukru
1 cukier waniliowy
100g margaryny


Wszystkie składniki - mus jabłkowy miałam już gotowy z zeszłego roku :)


Ze składników na ciasto (po za bułka tartą ) zagniatamy jednolitą kulkę i wsadzamy do lodówki na pół godzin, Następnie zagniatamy składniki na kruszonkę i również chłodzimy je w lodówce.  



 
W międzyczasie przygotowujemy  mus - jabłka i brzoskwinie obieramy kroimy na drobne kawałki, gotujemy w garnku często mieszając  z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy owoce będą miękkie i mus będzie miał dobrą konsystencję na koniec dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. 


Gotowy mus

Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, a mus grzeje na kuchni, ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier i kisiel. 




Po pół godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę, następnie ciasto posypujemy bułką tartą 



Następnie wykładamy lekko schłodzony mus, pianę, a całość posypujemy kruszonką 

 
 Ciasto pieczemy 50-55min w 180 stopniach






3 komentarze:

  1. Miałem przyjemność spróbować.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie przedstawiony przepis, bardzo czytelnie i jasno. Z pewnością spróbuję! Lubię proste przepisy, łatwo opisane. Ostatnio moim ulubionym jest przepis na babeczki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    Robiłam już te muffinki wielokrotnie, zawsze wszystkim smakują i są bardzo proste do zrobienia, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)