wtorek, 10 kwietnia 2012

Kuchnia pełna niespodzianek - Babka piaskowa marmurkowa

 Po świątecznie - babka piaskowa marmurkowa - w stylizacji typowo wielkanocnej ;)


W tym roku na Wielkanoc postanowiłam upiec coś innego, niż sernik. Padło na babkę piaskową marmurkową, która bardzo zachwalała moja przyjaciółka. Wyszła pyszna przede wszystkim lekko wilgotna, nie za słodka, taka w sam raz :).

Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny Kasi, 3 łyżki kakao, olejek arakowy oraz lukier i posypka do dekoracji.

1. Zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać mąkę jedna i drugą, proszek do pieczenia, olejek i roztopioną margarynę. Mieszać, aż masa będzie jednolita  

2. Do osobnej miski przełożyć 1/3 ciasta, dodać kakao i dobrze wymieszać

3. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąka. Następnie na przemian wlewamy ciasto jasne i ciasto ciemne. Ciasto wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około godziny.  

4. Po ostygnięciu, wyjmujemy ostrożnie babkę z formy tak aby się nie połamała.  Dekorujemy lukrem oraz posypką.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)