Jest to proste ciasto, które zawsze wychodzi. Mało słodkie o ciekawym wyglądzie ;) Uwielbiam ręglody, pobuszowałam po spiżarce i znalazłam jeszcze jeden słoik tych pyszności. Orzechy włoskie w połączeniu ze śliwkami nadają ciastu niesamowity smak.
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek ( oddzielamy żółtka od białek)
dżem/ konfitury z śliwek ręglod
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru około 3/4 szklanki i ponownie ubijamy. |
Po godzinie czasu, wyjmujemy większa cześć ciasta i rozgniatamy je równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia |
Następnie nakładamy na ciasto dżem i posypujemy orzechami |
Na całość wykładamy ubitą pianę i posypujemy rozkruszoną druga częścią ciasta. |
Ciasto pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 45 minut
Musi być smaczne. Brawo!
OdpowiedzUsuń