piątek, 23 marca 2012

Pleśniak z ręglodami i orzechami włoskimi

 
Jest to proste ciasto, które zawsze wychodzi. Mało słodkie o ciekawym wyglądzie ;) Uwielbiam ręglody, pobuszowałam po spiżarce i znalazłam jeszcze jeden słoik tych pyszności. Orzechy włoskie w połączeniu ze śliwkami nadają ciastu niesamowity smak.

Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek ( oddzielamy żółtka od białek)
dżem/ konfitury z śliwek ręglod
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao




Przygotowanie

Mąkę plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 2 łyżki cukru oraz margaryna zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części  60% do 40%. Większą część chowamy na godzinę do lodówki. Do mniejszej części dodajemy 4 łyżki kakao, 2 łyżki cukru oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, zagniatamy i również chowamy do lodówki na godzinę.


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru około 3/4 szklanki i ponownie ubijamy.

Po godzinie czasu, wyjmujemy większa cześć ciasta i rozgniatamy je równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia
Następnie nakładamy na ciasto dżem i posypujemy orzechami

Na całość wykładamy ubitą pianę i posypujemy rozkruszoną druga częścią ciasta.
Ciasto pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 45 minut

1 komentarz:

Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)