Po świątecznie - babka piaskowa marmurkowa - w stylizacji typowo wielkanocnej ;)
W tym roku na Wielkanoc postanowiłam upiec coś innego, niż sernik. Padło na babkę piaskową marmurkową, która bardzo zachwalała moja przyjaciółka. Wyszła pyszna przede wszystkim lekko wilgotna, nie za słodka, taka w sam raz :).
 |
Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny Kasi, 3 łyżki kakao, olejek arakowy oraz lukier i posypka do dekoracji. |
 |
1. Zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać mąkę jedna i drugą, proszek do pieczenia, olejek i roztopioną margarynę. Mieszać, aż masa będzie jednolita |
 |
2. Do osobnej miski przełożyć 1/3 ciasta, dodać kakao i dobrze wymieszać |
 |
3. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąka. Następnie na przemian wlewamy ciasto jasne i ciasto ciemne. Ciasto wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około godziny. |
 |
4. Po ostygnięciu, wyjmujemy ostrożnie babkę z formy tak aby się nie połamała. Dekorujemy lukrem oraz posypką. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz ;)
Osoby Anonimowe prosimy o podpisanie się imieniem ;)